Familiebedrijf Maessen Plastics

Er was eens…

Opa Maessen was een ras-ondernemer. Na de oorlog bouwde hij een klein landelijk imperium van kapsalons en schoonheidsinstituten. Eenmaal neergestreken in Maastricht startte hij een handel in hout en board, interieurplaatwerk en hout voor parketvloeren. Van de parketvloeren was het een kleine stap naar epoxyvloeren. Mijn vader, Hans, ging meewerken maar wilde van de kunststofvloeren af. Hij zag toekomst in andere soorten kunststof: folieproducten en plaatproducten. We schrijven 1958.

Leuk detail: een telefoonnummer bestond toen nog uit 4 cijfers ! en dat zijn nog steeds de laatste cijfers van ons huidige telefoonnummer … 3017. 

 

 

Groter groeien

Achter de winkel was de productieruimte. HF-lasmachines werden aangeschaft en er werden kleine oplages plastic hoesjes gemaakt… met de hand. Dat procede werd niet veel later geautomatiseerd waardoor de oplages snel groter werden. (1960-1965)

Uit het creatieve brein van Hans kwam het idee om kinderzwembadjes te gaan maken. Dat werd een groot succes. De Bijenkorf en V&D waren grote klanten. En weet je wat: het concept van een buizenframe met een PVC “zak” bestaat nog steeds… maar komt nu uit China. (1964-1968)

Door het succes ( en doordat onze machines stoorden op de frequentie van hulpdiensten) werd er nieuw gebouwd en waren we de eerste bewoners van het nieuwe industrieterrein “Beatrixhaven”. (1968)

 

Andere tijden

1972: de oliecrisis. De ontwikkelingen gaan snel. Kunststoffen zijn “booming”. Net als de prijzen. Plastic is immers in de basis een olieproduct. Maar dat remt de ontwikkelingen niet. PVC bekledingen van opslagtanks, plexiglas platen, displays, afschermkappen en kappen voor armaturen, spoeltafels… noem maar op… allerlei maatwerk rolde de poort uit.

Een nieuwe ontwikkeling was het graveren van teksten. Onze provinciale elektriciteitsmaatschappij bracht een grote klus binnen voor het graveren van tekstplaatjes. Dat gebeurde de eerste jaren handmatig maar toen computergestuurde graveermachines hun intrede deden waren we er als de kippen bij en werd werk van 5 dagen gereduceerd tot 1 dag. (1983)

De winkel was er tot op de dag van z’n 50 jarig bestaan in 2007.

Heden ten dage…

Ondanks dat Maessen Plastics een tamelijk ambachtelijke manier van werken heeft, maken we toch gebruik van moderne technieken en blijven we ons steeds ontwikkelen. Moderne computersystemen stellen ons in staat efficiënt en nauwkeurig te werken. 

Op het gebied van materialenkennis blijven we de ontwikkelingen volgen en halen daar voordeel uit voor de klant. Bij de creatieve ontwikkelprocessen levert dat steeds weer verrassende oplossingen op. 

3D printen heeft onze volle aandacht. Het is een techniek die snel verbetert. Wij volgen het op de voet zodat we samen met onze partners, voor onze klanten, daar ook steeds beter een rol in kunnen spelen.  

U kunt ons ook gebruiken als “kenniscentrum”. Door onze jarenlange ervaring kunnen wij u helpen, adviseren of doorverwijzen naar partijen waar u geholpen kunt worden, op het moment dat wij dat niet kunnen.